zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Zupa pomidorowo - dyniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Dziś gotując zupę pomidorową postanowiłam przemycić Kamilkowi dynię. Dyni nie lubi a pomidorową tak. Mam nadzieję, że osiągnę sukces i zupa będzie zjedzona. Tym bardziej, że naprawdę jest smaczna.

Zupa pomidorowo - dyniowa

Składniki:

Zupa pomidorowo - dyniowa

 

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • ok. 1,5 l wody
  • 150 g koncentratu pomidorowego ( można dać mniej )
  • 1,5 szk puree z dyni (https://gotujmy.pl/dynia-na-zimowa-zupe,przepisy-dynia-przepis,223738.html )
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 liście naci selera
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • 200 ml słodkiej śmietany 18%
  • ( opcjonalnie kilka listków świeżego lubczyku lub kucharek w płynie do smaku )

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowo - dyniowa
Skrzydełka umyć i włożyć do garnka. Zalać zimną wodą i zagotować. Potem dodać warzywa i gotować wszystko prawie do miękkości.

W międzyczasie dodać liść laurowy, ziele i pieprz ziarnisty zawinięty w gazę ( ułatwi nam to potem wyjęcie z garnka ) odrobinkę posolić ale nie dużo bo dynia jest słona.

Gdy wszystko jest gotowe dodać dynię i koncentrat zblendować i zagotować. Chwilę gotować a na koniec zabielić zupę śmietaną zahartowaną w odrobinie zupy.

W razie konieczności jeszcze doprawić i podawać z wcześniej ugotowanym makaronem ( dowolnym ). 

Tagi:

dynia