Sposób przygotowania:
Pomidorówka dyniowa 2 z białą kiełbasą
Dynię pokroić w kostkę, wymieszać w misce z 2 łyżkami oliwy, kurkumą, curry i kuminem. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 20 - 25 minut, po czym zmiksować na puree.
W tym samym czasie ryż jaśminowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Tak samo przygotować ryż czerwony, w osobnym garnuszku ( gotuje się trochę dłużej).
Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać kostki bulionowe, listki i ziele angielskie. Dodać startą na grubych oczkach marchew, pokrojony seler naciowy. i część natki pietruszki Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę, pod koniec dodać rozdrobnione ząbki czosnku - dodać do zupy. Gotować ok. 15 minut.
Dodać puree z dyni, kiełbaski, sok pomidorowy i koncentrat. Gotować jeszcze 10- 15 minut. Doprawić do smaku pieprzem, tymiankiem. Do garnka z zupą włożyć ugotowany wcześniej ryż. Doprawić sosem sojowym.
Na talerzach posypać natka pietruszki. Można dodać parmezan lub kwaśną śmietanę. Porcja na minimum 4 talerze.
Ja miałam ułatwione zadanie. Zupa w tym wydaniu to u mnie tzw. zupa "resztkowa":) Aromatyczne puree z dyni miałam w zamrażarce, tak samo białą kiełbasę, mało tłustą - domowego wyrobu. Ryż ugotowany biały i czerwony został z obiadu poprzedniego dnia. Tak powstała pyszna zupka;)
Następnego dnia była jeszcze bardziej gęsta i aromatyczna.
W tym samym czasie ryż jaśminowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Tak samo przygotować ryż czerwony, w osobnym garnuszku ( gotuje się trochę dłużej).
Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać kostki bulionowe, listki i ziele angielskie. Dodać startą na grubych oczkach marchew, pokrojony seler naciowy. i część natki pietruszki Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę, pod koniec dodać rozdrobnione ząbki czosnku - dodać do zupy. Gotować ok. 15 minut.
Dodać puree z dyni, kiełbaski, sok pomidorowy i koncentrat. Gotować jeszcze 10- 15 minut. Doprawić do smaku pieprzem, tymiankiem. Do garnka z zupą włożyć ugotowany wcześniej ryż. Doprawić sosem sojowym.
Na talerzach posypać natka pietruszki. Można dodać parmezan lub kwaśną śmietanę. Porcja na minimum 4 talerze.
Ja miałam ułatwione zadanie. Zupa w tym wydaniu to u mnie tzw. zupa "resztkowa":) Aromatyczne puree z dyni miałam w zamrażarce, tak samo białą kiełbasę, mało tłustą - domowego wyrobu. Ryż ugotowany biały i czerwony został z obiadu poprzedniego dnia. Tak powstała pyszna zupka;)
Następnego dnia była jeszcze bardziej gęsta i aromatyczna.