Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem

Zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem
Bulion zagotować, wsypać do niego ryz, a także wrzucić pokrojoną w słupki marchewkę oraz ziele angielskie. Mieszać co jakiś czas, gotować aż ryż będzie w połowie gotowy. Dodać 3 łyżki koncentratu. Na patelni na łyżce masła poddusić obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora oraz pokrojoną na malutkie kawałki paprykę. Gdy zmiękną, dodać do zupy, gotować razem 10 minut. łyżkę mąki rozrobić z woda, dodać3 łyżki smietany, wymieszać. Zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać całość do garnka. Wymieszać, gotować kolejne 10 minut. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać świeżej albo suszonej bazylii.
Zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem
Do podgotowanego w bulionie ryżu dodajemy koncentrat pomidorowy dobrej jakości
Zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem
zupka zaprawiona koncentratem czeka na zagęszczenie mąką i śmietaną
Zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem
do rozrobionej w wodzie mąki dodajemy 3 łyżki śmietany 18%