LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Zupa pomidorowo-pomarańczowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wspaniała zupa pomidorowa.

Zupa pomidorowo-pomarańczowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pomidorowo-pomarańczowa

 

  • masło 60 g
  • cebula posiekana 1
  • koncentrat pomidorowy (Pudliszki) ok. 240 g
  • bulion warzywny 0,4 l
  • pomarańcze 3-4 (sok)
  • przyprawa do zup (np. wegeta)
  • makaron fusilli (świderki)
  • cukier 1 łyżka
  • śmietana ok. 150 g
  • sól, pieprz
  • bazylia, natka pietruszki lub selera do przybrania

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowo-pomarańczowa
Gotujemy bulion warzywny ze świeżych lub suszonych warzyw, z dodatkiem przyprawy do zup. Na rozgrzanym maśle przesmażamy cebulę i dodajemy do wywaru warzywnego. Zaprawiamy koncentratem pomidorowym. Łączymy z sokiem z pomarańczy. Dodajemy makaron, doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy cukier i gotujemy ok. 15 minut. Gotową zupę podajemy udekorowaną kleksem śmietany, skórką pomarańczy i zieleniną.
Zupa pomidorowo-pomarańczowa
Dodanie przesmażonej cebuli do wywaru warzywnego.
Zupa pomidorowo-pomarańczowa
Dodanie koncentratu pomidorowego do wywaru warzywnego.
Zupa pomidorowo-pomarańczowa
Dodanie soku z pomarańczy do wywaru pomidorowego.
Zupa pomidorowo-pomarańczowa
Wsypanie makaronu do zupy pomidorowo-pomarańczowej.