Sposób przygotowania:
Zupa poświąteczna
Por oczyścić z piasku, drobno pokroić. Seler obrać. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Pieczarki pokroić w półplasterki. W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać pieczarki, marchewki, seler, por i czosnek. Wszystko wymieszać i smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Mięso (np. takie, które zostało nam po świętach) pokroić na mniejsze kawałki. W razie potrzeby oddzielić wcześniej od kości (ja użyłam pieczonych żeberek i udek z kurczaka, więc musiałam oskubać mięso z kości). Mięso wrzucić do garnka, smażyć jeszcze ok. 2 minuty. Wlać bulion, dodać pieprz, majeranek i koncentrat. Zagotować. Gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku solą lub przyprawą uniwersalną. Podałam posypaną natką pietruszki.