Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa poświąteczna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa z dodatkiem pokrojonego w kawałki pieczonego mięsa pozostałego po świętach.

Zupa poświąteczna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa poświąteczna

 

  • 3 marchewki
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • ok. 50 g pora
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 30 dkg pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1/4 szklanki oleju do smażenia
  • ok. 30 dkg mięsa pieczonego
  • 2,5 litra bulionu wieprzowego
  • pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżki majeranku
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 40 dkg ziemniaków

Sposób przygotowania:

Zupa poświąteczna
Por oczyścić z piasku, drobno pokroić. Seler obrać. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Pieczarki pokroić w półplasterki. W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać pieczarki, marchewki, seler, por i czosnek. Wszystko wymieszać i smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Mięso (np. takie, które zostało nam po świętach) pokroić na mniejsze kawałki. W razie potrzeby oddzielić wcześniej od kości (ja użyłam pieczonych żeberek i udek z kurczaka, więc musiałam oskubać mięso z kości). Mięso wrzucić do garnka, smażyć jeszcze ok. 2 minuty. Wlać bulion, dodać pieprz, majeranek i koncentrat. Zagotować. Gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku solą lub przyprawą uniwersalną. Podałam posypaną natką pietruszki.
Zupa poświąteczna
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Zupa poświąteczna
Oczyszczone i pokrojone warzywa dodane razem z pokrojonymi pieczarkami do cebuli.
Zupa poświąteczna
Oskubane z kości i pokrojone pieczone mięso.
Zupa poświąteczna
Obrane i pokrojone ziemniaki dodane do zupy.

Tagi:

mięso