Sposób przygotowania:
Zupa poświąteczny misz-masz
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Pieczarki pokroić w półplasterki. Kapustę pekińską poszatkować (użyłam twardszej końcówki kapusty). W garnku rozgrzać olej. Zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Do garnka wrzucić mięso (użyłam zmielonej łopatki). Smażyć, cały czas mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa dodać przygotowane warzywa razem z ziemniakami i pieczarkami. Smażyć razem ok. 5 minut,co jakiś czas mieszając. Dodać trochę soli i pieprzu, wlać ok. 2,5 litra wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko zagotować. Gotować tak długo, aż ziemniaki zrobią się prawie miękkie. Kiszoną kapustę odcisnąć, płynu nie wylewać. Kapustę pokroić na krótsze kawałki, dodać ją do zupy jak ziemniaki będą już prawie miękkie. Gotować dalej ok. 10 minut. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną i, w razie potrzeby, płynem odciśniętym z kiszonej kapusty.