Sposób przygotowania:
Zupa rosołowa z papryką
Obrać warzywa ( włoszczyznę ) .Cebulę, por i marchewki opiec na suchej patelni do zrumienienia . Ułożyć w garnku mięso , seler, por, pietruszkę, marchewki , cebulę , liść laurowy i ziele angielskie. Wrzucić gałązkę lubczyku i kilka gałązek natki pietruszki. Zalać wodą . Osolić 1/2 łyżeczki soli i doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym 1 godzinę . Wyjąć mięso i warzywa .Wywar przecedzić - uzupełnić wrzątkiem by było minimum 2 szklanki płynu. Papryki wypestkować i pokroić w cienkie paseczki. Ziemniaki obrane i umyte pokroić w pół plasterki . Wrzucić do wywaru i gotować 30 minut. Zrobić karmel z cukru - rozprowadzić wywarem i wlać do zupy. Zupę doprawić pastą paprykową , pieprzem, karmelem , koncentratem pomidorowym. Obrać mięso z 1 ,,pałeczki" . Czyste mięso podzielić na małe kawałki i włożyć do zupy .