Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Zupa rozgrzewająca El Mexicano

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie dania zapewne każdy z Was lubi, zupa i drugie danie razem. Rozgrzewająca zupa w sam raz na jesienne dni.

Zupa rozgrzewająca El Mexicano

Składniki:

Zupa rozgrzewająca El Mexicano

Składniki na kuleczki mięsne:

  • ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • Sól
  • 2 łyżki bułki tartej

Składniki na zupę:

  • ½ kg ziemniaków
  • 4 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 2 opakowania zupy cebulowej
  • 1000 g sosu meksykańskiego w słoiczku
  • Sól
  • Szczypta chili
  • Olej do smażenia
  • 2 serki topione śmietankowe
  • ½ szklanki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Zupa rozgrzewająca El Mexicano

ETAP 1:

Zupa rozgrzewająca El Mexicano

1. Wszystkie składniki na mięsne kuleczki łączymy ze sobą i robimy małe kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180°C.

ETAP 2:

Zupa rozgrzewająca El Mexicano

2. Ziemianki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie.

3. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.

4. Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki, pod koniec prużenia wlewamy zupę cebulową rozrobioną w połowie szklanki zimnej wody, chwilkę gotujemy.

5. Sos z paprykami wlewamy do ziemniaków, dodajemy sosy meksykańskie, doprawiamy chili.

ETAP 3:

Zupa rozgrzewająca El Mexicano

6. Następnie łączymy z kuleczkami mięsnymi i zagęszczamy serkami topionymi rozrobionym w śmietanie.

7. Chwilkę gotujemy aż serki nam się rozpuszczą.

ETAP 4:

8. Zupa gotowa.

9. Smacznego.