olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Zupa rybna po kaszubsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Byłam na Kaszubach (najdłuższa deska świata, domy Sybiraków itd.) i jadłam gofry. Zupa upamiętnia moją wycieczkę.

Zupa rybna po kaszubsku

Składniki:

Zupa rybna po kaszubsku

 

  • 1kg drobnicy rybnej (płotki, okonki, karasie)
  • 1szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki octu
  • 1 żółtko
  • 1liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5l wody

Sposób przygotowania:

Zupa rybna po kaszubsku
Ryby oczyścić i wrzucić do wrzącej wody przyprawionej uprzednio solą, zielem angielskim, liściem laurowym oraz octem. Gotować przez 10 min, aby ryby się nie rozgotowały. Wyjąć je i zabielić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, roztarte żółtko dodać na końcu. Do zupy podawać ziemniaki okraszane słoninką z dodatkiem cebuli.