Sposób przygotowania:
Zupa rybna z karpia
Oczyścić głowę karpia ( usuwając oczy , krew , mięso ze skrzeli ) .Umyć dokładnie mięso ryby . Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka . Dodać warzywa . Lekko osolić ( ok. ½ łyżeczki ) . Gotować na małym gazie 40 minut . Przecedzić .Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut .W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba , skrzeli i ogona i włożyć do zupy .Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować . Dodać do zupy śmietankę , makaron . Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem , odrobiną maggi , szczyptą utartej gałki muszkatołowej .Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor . Można włożyć kilka plasterków ugotowanej marchewki dla dekoracji . Jeżeli zupa nie musi być dietetyczna to można dodatkowo doprawić pieprzem , a do gotowania dodać kawałek pora i cebuli , zielę angielskie i liść laurowy – doda to zupie smaku . Gotuję ją często przed Świętami bo nie zawsze robię karpia w galarecie i w zasadzie po oczyszczeniu kupionego karpia ( ja robię filety bo nie znoszę jak mi się po talerzu pałętają ości – szczególnie przy kapuście ) i zostaje mi głowa , ogon i cała okrojona reszta która doskonale nadaje się na zupę .
Kilmeny
Babciagramolka
Racja - powinnam te przepisy oznaczać jako semiwegetariańskie , ale takiej opcji nie ma . Mam tylko nadzieję ,że Ci którzy są wegetarianami znają zasady swojej diety i zauważą moją pomyłkę , a dla tych którzy po prostu szukają czegoś lekkiego i dla tego zaglądają w przepisy wegetariańskie przepisy przydadzą się . Sama nie mogę zmienić kategorii .Postaram się na przyszłość uważać by nie wprowadzić nikogo w błąd .