Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zupa rybna z kalarepką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatny smak zupy rybnej doskonale pasuje do smaku kalarepki .

Zupa rybna z kalarepką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa rybna z kalarepką

 

  • 30 dag białej ryby np. halibuta
  • 1 marchewka
  • 1/2 kawałek kalarepki
  • 1/4 białej części pora
  • kawałek pietruszki
  • kawałek ogórka
  • sól
  • pieprz grubo mielony
  • szczypiorek
  • 1 suszony listek Kafiru
  • garść cienkiego makaronu ryżowego ( nitki )
  • 2-3 ziemniaki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • maggi

 

Sposób przygotowania:

Zupa rybna z kalarepką
Halibuta umyć . Warzywa i ziemniaki umyć . Pokroić ziemniaki w kostkę , marchewkę w plasterki ( można ozdobnie powycinać ) , ogórek w słupki , por w pół plasterki ,kalarepkę w pól plasterki, pietruszkę w drobną kostkę . Włożyć wszystkie warzywa razem z rybą go garnka . Dodać kostkę bulionową , listek Kafiru . Zalać wodą - ( ok. 4 szklanek ) i gotować 30 minut . Wyjąć rybę . Obrać ze skóry , ości i kręgosłupa , a białe mięso podzielić na kawałki .Makaron ryżowy wrzucić do zupy i przykryć na 10 minut .Włożyć łyżkę masła i poczekać aż sie rozpuści . Śmietanę rozrobić z odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka .Wymieszać . Doprawić do smaku solą , pieprzem mielonym , maggi . Na talerzach posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem lub pokrojoną natką pietruszki .
Zupa rybna z kalarepką
Rybę i pokrojone warzywa z przyprawami zalać wodą
Zupa rybna z kalarepką
Gotować 30 minut tak by i ryba i warzywa były miękkie
Zupa rybna z kalarepką
Rybę wyjąć z wywaru , a wywar doprawić do smaku dodając jednocześnie śmietankę
Zupa rybna z kalarepką
Z ryby usunąć skórę i ości. Podzielić na kawałki - włożyć do zupy