Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zupa rzodkiewkowa wg Alex

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczna wiosenna zupka z różowiutką rzodkiewką

Zupa rzodkiewkowa wg Alex Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa rzodkiewkowa wg Alex

 

  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • Mała pietruszka
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • 1 duży pęczek rzodkiewek
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml śmietany 30%
  • Koperek (najlepiej świeży, ja dałam suszony bo nie miałam)
  • Sól
  • Szczypta cukru
  • Pieprz biały
  • Kiełki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Zupa rzodkiewkowa wg Alex
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, lekko posolić i zagotować. W międzyczasie umyć por i wrzucić w całości. Gotować ok. 15 minut. W tym czasie rzodkiewki umyć, odciąć końce, pokroić w kostkę. W rondlu rozpuścić masło, wrzucić rzodkiewki, dodać szczyptę soli i cukru, przesmażyć chwilę. Podlać wodą z zupy, zamieszać. Wlać zawartość rondla do garnka.Gotować około 5 minut. Dodać śmietankę, koperek, pieprz i sól do smaku, zagotować. Zupę rozlać do talerzy, udekorować plasterkami rzodkiewki i posypać kiełkami
Zupa rzodkiewkowa wg Alex
Ziemniaki marchewki pietruszkę i seler obrać umyć i pokroić w kosteczkę Wrzucić do garnka zalać wodą lekko posolić i zagotować W międzyczasie umyć por i wrzucić w całości Gotować ok 15 minut
Zupa rzodkiewkowa wg Alex
W tym czasie rzodkiewki umyć odciąć końce pokroić w kostkę
Zupa rzodkiewkowa wg Alex
W rondlu rozpuścić masło wrzucić rzodkiewki dodać szczyptę soli i cukru przesmażyć chwilę Podlać wodą z zupy zamieszać Wlać zawartość rondla do garnka
Zupa rzodkiewkowa wg Alex
Gotować około 5 minut Dodać śmietankę koperek pieprz i sól do smaku zagotować