Zupa selerowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

delikatna w smaku zupa selerowa

Zupa selerowa

Składniki:

Zupa selerowa

 

  • Składniki:
  • 30 g masła
  • duży korzeń selera
  • korzeń pietruszki
  • posiekana natka pietruszki
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • 10 g sera pleśniowego
  • 600 ml wywaru z kurczaka
  • 200 ml śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa selerowa
Przygotowanie:  Na patelni rozpuścić w śmietanie 30% ser pleśniowy,odstawić.  Szalotkę wraz z czosnkiem umyć, obrać, posiekać. To samo zrobić z korzeniem pietruszki oraz selera. Szalotkę zeszklić na złoto na maśle. Dosypać seler wraz z pietruszką. Trzymać na patelni około 5-7 minut. Wlewać wywar z kurczaka, śmietanę z serem. Podgotować .Na koniec przyprawić natkę pietruszki.  Doprawić solą ale ostrożnie bowiem zupa ma mieć wyraźny w smaku smak sera.