Sposób przygotowania:
Zupa serowa
W dużym garnku zalej wodą dwa udka, kostki rosołowe, pieprz, sól, papryczkę, czosnek. Gotuj około godziny na małym ogniu. Można dłużej gotować - zależy od tego, czy wywar jest już gotów. Udka wyjmij - można z nich zrobić potrawkę a'la owoce morza. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż drobno pokrojony por. Na podsmażony, zeszklony por nalewamy 1 chochlę wywaru z garnka i powoli dodajemy ser topiony kawałek po kawałku (wszystkie cztery kostki). Rozpuszczamy ser w wywarze na patelni stale mieszając. W między czasie kroimy bułkę wekę lub bagietkę w kostkę i kładziemy na blachę wysmarowaną olejem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100-150 stopni i pieczemy około 15 minut. Roztopiony ser z porem, stale mieszając, przelewamy do garnka. Gdyby pojawiły się jeszcze jakieś grudki sera, można użyć trzepaczki, żeby się ich pozbyć. Na sam koniec dodajemy majeranek (ilość według uznania - ja lubię dużo). Podajemy zupę w miseczkach, do których wsypujemy dowolną ilość grzanek-kosteczek.
kayleb
sandra200
darek112
Blondi