Kasdia

Kasdia

Kucharz
[Przepisów: 3]

Zupa serowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zarówno danie główne, jak i przystawka.

Zupa serowa

Składniki:

Zupa serowa

 

  • 2 udka kurczaka
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 por
  • 4 serki topione (duże, bez dodatków, najlepiej Tylżycki, Gouda)
  • pieprz w ziarnach
  • sól
  • suszona papryczka chili (nie cała - 1/4 lub połowa)
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek suszony
  • bułka weka lub bagietka
  • olej

Sposób przygotowania:

Zupa serowa
W dużym garnku zalej wodą dwa udka, kostki rosołowe, pieprz, sól, papryczkę, czosnek. Gotuj około godziny na małym ogniu. Można dłużej gotować - zależy od tego, czy wywar jest już gotów. Udka wyjmij - można z nich zrobić potrawkę a'la owoce morza. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż drobno pokrojony por. Na podsmażony, zeszklony por nalewamy 1 chochlę wywaru z garnka i powoli dodajemy ser topiony kawałek po kawałku (wszystkie cztery kostki). Rozpuszczamy ser w wywarze na patelni stale mieszając. W między czasie kroimy bułkę wekę lub bagietkę w kostkę i kładziemy na blachę wysmarowaną olejem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100-150 stopni i pieczemy około 15 minut. Roztopiony ser z porem, stale mieszając, przelewamy do garnka. Gdyby pojawiły się jeszcze jakieś grudki sera, można użyć trzepaczki, żeby się ich pozbyć. Na sam koniec dodajemy majeranek (ilość według uznania - ja lubię dużo). Podajemy zupę w miseczkach, do których wsypujemy dowolną ilość grzanek-kosteczek.