Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa serowa z brokułem i papryką

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Smaczna, lekko kwaśna zupa z dodatkiem sera.

Zupa serowa z brokułem i papryką

Składniki:

Zupa serowa z brokułem i papryką

 

  • ok 750ml rosołu, najlepiej drobiowego,
  • 1 duży brokuł,
  • 1 duża cebula,
  • 3 duże ziemniaki,
  • duża, czerwona papryka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łodyga selera,
  • 200g startego sera żółtego (użyłam cheddar),
  • 100 ml śmietany 18%,
  • 100 ml pełnotłustego mleka,
  • sól, pieprz, vegeta, papryka w proszku, liść laurowy.

Sposób przygotowania:

Zupa serowa z brokułem i papryką
Warzywa obrać i umyć. Róże brokuła podzielić na mniejsze cząstki, a jego łodygę obrać ze skóry i pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w kostkę, selera w paski, paprykę w kosteczkę, ziemniaki w mniejszą kostkę, a czosnek drobniutko posiekać. Do gotującego rosołu, dodajemy ziemniaki, paprykę, cebulę, lodygę brokuła i przyprawy zagotowujemy, po 15 minutach gotowania wrzucamy lodygę selera i różyczki brokuła, liść laurowy i gotujemy ok 15 minut, po czym dodajemy czosnek, zdejmujemy z palnika, Wlewamy mleko, śmietanę i ser, zagotowujemy i chwilkę gotujemy, do rozpuszczenia sera. Można dodac oregano lub bazylię. Na koniec doprawiamy do smaku i podajemy na gorąco. ( U mnie na zdjeciu uwiecznilam zupkę na moim talerzu tzn w wersji bez zabielaczy ale z serem )