kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Zupa serowa z tymiankiem i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczna zupa serowa z tymiankiem i czosnkiem, doskonała w towarzystwie grzanek. Świetnie sprawdzi się na lekki obiad.

Zupa serowa z tymiankiem i czosnkiem

Składniki:

Zupa serowa z tymiankiem i czosnkiem

podstawowe

  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 300 g sera topionego (najlepiej różnych rodzajów gouda, cheddar, śmietankowy)
  • 100 g sera lazur
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • tymianek, sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa serowa z tymiankiem i czosnkiem
Czosnek obieramy, drobno siekamy i rozcieramy na desce szerokim nożem. Przesmażamy na łyżce masła klarowanego. Podlewamy bulionem. Do bulionu dodajemy kawałki serków topionych cały czas mieszamy aż się rozpuszczą. Doprawiamy do smaku tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Zupę serwujemy posypaną lazurem pokrojonym w kostki i/lub grzankami.

Tagi:

sery ser