Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Zupa śmietanowo-jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczna zupa jarzynowa zabielana śmietaną.

Zupa śmietanowo-jarzynowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa śmietanowo-jarzynowa

 

  • 1 mała szyjka z indyka
  • 1 kość wieprzowa
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 4-5 ziemiaków
  • nać selera
  • 1 płaska łyżka kucharku
  • 1 mały kubeczek śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa śmietanowo-jarzynowa
Szyjkę oraz kość dokładnie myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy mięso wodą (około 2 litrami) i gotujemy około 15 minut. Następnie wsypujemy kucharek. Jarzyny obieramy i myjemy. Cebulę wrzucamy w całości do wywaru. Nać selera drobno siekamy i także wrzucamy do garnka. Marchew, ziemniaki oraz pietruszkę kroimy na niewielkie kawałki (można za pomocą falistej blaszki). Marchew i pietruszkę wrzucamy do wywaru. Ziemniaki wrzucamy 15 minut przed końcem gotowania. Całość gotujemy do momentu aż jarzyny i mięso będą miękkie. Następnie wlewamy do zupy śmietanę i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zupa śmietanowo-jarzynowa
Szyjkę oraz kość dokładnie myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy mięso wodą (około 2 litrami) i gotujemy około 15 minut.
Zupa śmietanowo-jarzynowa
Jarzyny obieramy i myjemy, kroimy na kawałki.
Zupa śmietanowo-jarzynowa
Cebulę wrzucamy w całości do wywaru. Nać selera drobno siekamy i także wrzucamy do garnka. Marchew, ziemniaki oraz pietruszkę kroimy na niewielkie kawałki (można za pomocą falistej blaszki). Marchew i pietruszkę wrzucamy do wywaru. Ziemniaki wrzucamy 15 minut przed końcem gotowania.

Tagi:

indyk