iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Zupa solferino.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zupa solferino z groszkiem zielonym

Zupa solferino.

Składniki:

Zupa solferino.

 

  • 2 kostki bulionowe warzywny,
  • 1 Por biała część,
  • 4 szt ziemniaki,
  • 1 puszka groszku zielonego,
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz,
  • 2 żółtka,
  • 1 śmietana mała 18 lub 22 %

 

Sposób przygotowania:

Zupa solferino.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę . Pora białą część obieramy myjemy kroimy drobno. Do ok 2 litrów wody wkładamy pokrojonego pora i pokrojone w kosteczkę ziemniaki . Dodajemy kostki bulionowe i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i zielony groszek . Zagotowujemy . Doprawiamy sola cukrem i pieprzem do smaku. Żółtka wymieszać z śmietaną dodać troszkę ciepłego wywaru dobrze wymieszać i zaciągnąć zupę . Zagotować .Podajemy .