Sposób przygotowania:
Zupa szczawiowaSzczaw
![Zupa szczawiowa Zupa szczawiowa](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/zupa-szczawiowa-381269.jpg)
Świeże liście szczawiu dokładnie przebieramy, myjemy i kroimy w dość cienkie paseczki.
Bulion
![Zupa szczawiowa Zupa szczawiowa](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/zupa-szczawiowa-381277.jpg)
Trzy litry bulionu zagotowujemy i wrzucamy pokrojone liście szczawiu. Zagotowujemy.
Śmietana
![Zupa szczawiowa Zupa szczawiowa](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/zupa-szczawiowa-381279.jpg)
Słodką śmietanę bardzo dokładnie mieszamy z mąką. Nie powinno być w nich grudek.
Zupa
![Zupa szczawiowa Zupa szczawiowa](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/zupa-szczawiowa-381280.jpg)
Do mąki ze śmietaną wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, by ją zahartować. Następnie całość wlewamy do garnka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z jajkami na twardo.