WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Zupa szczawiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jedna z moich ulubionych zup. Bardzo specyficzna, kwaskowata i wyraźna w smaku. Zdecydowanie smak mojego dzieciństwa.

Zupa szczawiowa

Składniki:

Zupa szczawiowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa

Szczaw

Zupa szczawiowa
Najlepszy jest świeży, młody szczaw prosto z ogrodu.

Świeże liście szczawiu dokładnie przebieramy, myjemy i kroimy w dość cienkie paseczki.

Bulion

Zupa szczawiowa
Najlepsza zupa wychodzi na bulionie warzywnym.

Trzy litry bulionu zagotowujemy i wrzucamy pokrojone liście szczawiu. Zagotowujemy.

Śmietana

Zupa szczawiowa
Mąkę ze śmietaną roztrzepujemy mocno i dokładnie.

Słodką śmietanę bardzo dokładnie mieszamy z mąką. Nie powinno być w nich grudek.

Zupa

Zupa szczawiowa
Zupę najlepiej podawać z jajkiem i ziemniaczkami.

Do mąki ze śmietaną wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, by ją zahartować. Następnie całość wlewamy do garnka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z jajkami na twardo.


Tagi:

szczaw