Szczaw jest rośliną występującą zarówno na terenach górskich jak i nizinnych. Jest źródłem witaminy C, A, żelaza, wapnia, magnezu i krzemu. Bardzo często wykorzystywany w kuchni francuskiej i egipskiej. W Polsce okryty jest złą sławą i niejednokrotnie nazywany chwastem, rzadziej zjawia się na naszych stołach. Doskonali smakosze potrafią wyczarować z niego prawdziwe cuda!
Roślinę te znamy przede wszystkim z popularnej zupy szczawiowej - świetnie smakującej z jajkami gotowanymi na twardo, ziemniakami i marchewką. Szczaw jest świetnym dodatkiem do sałatek, surówek, pieczywa i sosów.
Doskonale sprawdza się także jako dodatek do ryb i grillowanego mięsa. Doskonałym pomysłem na śniadanie, jest omlet ze szczawiem. Świetnie nasyci, a dzięki zawartości szczawiu, uzupełni organizm w witaminy. Szczaw w słoikach świetnie sprawdzi się w zimie, kiedy trudniej nabyć ten kwaśny, charakterystyczny przysmak.
Poznawajmy nowe doznania smakowe i eksperymentujmy kulinarnie ze szczawiem!
Zdjęcie: jaga85
Roślinę te znamy przede wszystkim z popularnej zupy szczawiowej - świetnie smakującej z jajkami gotowanymi na twardo, ziemniakami i marchewką. Szczaw jest świetnym dodatkiem do sałatek, surówek, pieczywa i sosów.
Doskonale sprawdza się także jako dodatek do ryb i grillowanego mięsa. Doskonałym pomysłem na śniadanie, jest omlet ze szczawiem. Świetnie nasyci, a dzięki zawartości szczawiu, uzupełni organizm w witaminy. Szczaw w słoikach świetnie sprawdzi się w zimie, kiedy trudniej nabyć ten kwaśny, charakterystyczny przysmak.
Poznawajmy nowe doznania smakowe i eksperymentujmy kulinarnie ze szczawiem!
Zdjęcie: jaga85
Polecane przepisy do kategorii Szczaw
Sortuj wg: