Szczaw jest rośliną występującą zarówno na terenach górskich jak i nizinnych. Jest źródłem witaminy C, A, żelaza, wapnia, magnezu i krzemu. Bardzo często wykorzystywany w kuchni francuskiej i egipskiej. W Polsce okryty jest złą sławą i  niejednokrotnie nazywany chwastem, rzadziej  zjawia się na naszych stołach. Doskonali smakosze potrafią wyczarować z niego prawdziwe cuda!

Roślinę te znamy przede wszystkim z popularnej zupy szczawiowej - świetnie smakującej z jajkami gotowanymi na twardo, ziemniakami i marchewką. Szczaw jest świetnym dodatkiem do sałatek, surówek, pieczywa i sosów.

Doskonale sprawdza się także jako dodatek do ryb i grillowanego mięsa. Doskonałym pomysłem na śniadanie, jest omlet ze szczawiem. Świetnie nasyci, a dzięki zawartości szczawiu, uzupełni organizm w witaminy. Szczaw w słoikach świetnie sprawdzi się w zimie, kiedy trudniej nabyć ten kwaśny, charakterystyczny przysmak.


Poznawajmy nowe doznania smakowe i eksperymentujmy kulinarnie ze szczawiem!

Zdjęcie: jaga85

Polecane przepisy do kategorii Szczaw

Znaleźliśmy 56 przepisów w kategorii Szczaw

Zupa szczawiowa z wkładką

Zupa szczawiowa z wkładką

2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Agata88 Agata88

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Omlet ze szczawiem

Omlet ze szczawiem

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Di bloguje Di bloguje
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: