Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa szczawiowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Bardzo starannie umyte listki szczawiu udusić z  tłuszczem i odrobiną wody w

Zupa szczawiowa

Składniki:

Zupa szczawiowa

 

  • 1,5 l rosołu
  • 1 szkl mleka
  • 1/2 szkl śmietany
  • 15 dag świeżego szczawiu
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 4 jajka na twardo
  • 1 łyżeczka tłuszczu

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa
Bardzo starannie umyte listki szczawiu udusić z  tłuszczem i odrobiną wody w rondelku w ciągu 10 minut. Do przecedzonego rosołu dodać mleko zmieszane z mąką i zagotować, po czym dodać posiekany szczaw. Po odstawieniu z ognia wlać śmietanę, doprawić do smaku sola i cukrem. Jajka pokrajać na ćwiartki i rozłożyć na talerzach, zalać gorącą lub ostudzoną zupą. Zupę tę można podawać również bez jajek, z dodatkiem ziemniaków lub grzanek, zarówno na gorąco jak i na zimno.