marchewka1412

marchewka1412

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 250]

Zupa szczawiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jak jest świeży to robie ze świeżego a jak nie ma to ze słoiczka

Zupa szczawiowa

Składniki:

Zupa szczawiowa

 

  • 2 pęczki szczawiu ( albo 1 słoiczek taki po majonezie zawekowanego )
  • 4 szklanki rosołu może być z kostki
  • 1 szklanka słodkiej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 4 jajka na twardo
  • maggi

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry , a jajka na ćwiartki. Świeży szczaw umyć i pokroić w paseczki . Obsmażyć na maśle aż zmięknie .Zagotować rosół .Dodać szczaw - podsmażony albo ze słoiczka. Mąkę zmieszać z zimna woda i wlać do zupy. Zagotować dodać śmietanę . Doprawić maggi i pieprzem. Kłaść na talerz ziemniaki i jajka - zalewać gorącą zupą .