evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Zupa Szczawiowa

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Moja wersja zupki szczawiowej :-)

Zupa Szczawiowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa Szczawiowa

 

  • 2 pęczki szczawiu
  • 2,5l do 3,0 litrów wywaru (np.z rosołu lub na szybko z kostek rosołowych)
  • 2 duże garście włoszczyzna (mrożona w paski)
  • 1/4 selera (korzeń)
  • 3 - 4 ziemniaczki
  • 150 g śmietana 18%
  • 2 łyzki mąki (mozna dac wiecej jak ktos lubi gęste zupy)
  • 1-2 ząbki czosnku (do smaku)
  • 3 jajka ugotowane na twardo (jak ktoś lubi mozna wiecej)

Sposób przygotowania:

Zupa Szczawiowa
Ja robie tak zupke.
Ziemniaki obieram,kroje w kostke,myję i wrzucam do wywaru razem z obranym selerem , dwoma zabkami czosnku i włoszczyzną .Gotuję na wolnym ogniu do miękkości ziemniaczków.
W miedzyczasie myję pod bieżącą wodą szczaw.Osuszam go i kroje w paski.
Gdy ziemniaczki i warzywa już sa miękkie,dodaję szczaw i gotuję jeszcze około 15 minut żeby zielsko puściło smak. Po tym czasie łaczę mąkę z odrobiną wody i śmietany,hartuję z odrobinką goracej zupki i wlewam do całości.
Gotuje jeszcze 5 minutek i rozlewam do miseczek. Do podanej zupki kroimy jajeczko i zjadamy:ze smakiem )



SMACZNEGO. . . . . . .
Zupa Szczawiowa
Etap 1