BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Zupa szczawiowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa szczawiowa to jedna z ulubionych zup mojego męża. Kiedy tylko pojawi się pierwszy szczaw to ta zupa koniecznie musi być ugotowana. Oto mój przepis na taką zupkę szczawiową.

Zupa szczawiowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa szczawiowa

 

  • bulion drobiowo -warzywny 1,5 - 2 litra,
  • szczaw 300 g,
  • chrzan 1,5 - 2 łyżek ( można mniej ),
  • ser żółty 150 g,
  • śmietana 30 % 200 ml,
  • gałka muszkatołowa 1 płaska łyżeczka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jajka ugotowane na twardo ( u mnie 1 jajko na 1 porcję ),

 

  • dodatkowo w razie potrzeby;
  • sok z cytryny 2 -3 łyżki,

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa
Ugotować wywar drobiowo - warzywny.

Szczaw dokładnie wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, następnie pokroić w drobniejsze kawałki. Pokrojony szczaw połączyć w garnku z wywarem, dodać chrzan tarty.

Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień, tak aby zupa wolniutko się gotowała.

Dodać starty na tarce o dużych oczkach ser żółty delikatnie wymieszać.

Połowę śmietany dokładnie wymieszać z mąką, a następnie dodać do zupy.

Gotować około 10 - 15 minut, doprawić do smaku gałką muszkatołową, a w razie potrzeby pieprzem i solą.

Na końcu dodać pozostałą śmietanę.

Zupę wlać do talerzy, dodać obrane pokrojone połówki jajek.



Rada:

W razie potrzeby gdyby zupa była za mało kwaśna dodać do smaku soku z cytryny.
Zupa szczawiowa
Szczaw dokładnie wypłukać kilka razy w zimnej wodzie
Zupa szczawiowa
Dobrze wypłukany szczaw pokroić na mniejsze kawałki
Zupa szczawiowa
Pokrojony szczaw połączyć w garnku z ugotowanym wywarem
Zupa szczawiowa
Do zupy dodać chrzan tarty, starty ser żółty oraz przyprawy
Zupa szczawiowa
Zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką, podawać z połówkami jajek