Sposób przygotowania:
Zupa szczawiowa
Ugotować wywar drobiowo - warzywny.
Szczaw dokładnie wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, następnie pokroić w drobniejsze kawałki. Pokrojony szczaw połączyć w garnku z wywarem, dodać chrzan tarty.
Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień, tak aby zupa wolniutko się gotowała.
Dodać starty na tarce o dużych oczkach ser żółty delikatnie wymieszać.
Połowę śmietany dokładnie wymieszać z mąką, a następnie dodać do zupy.
Gotować około 10 - 15 minut, doprawić do smaku gałką muszkatołową, a w razie potrzeby pieprzem i solą.
Na końcu dodać pozostałą śmietanę.
Zupę wlać do talerzy, dodać obrane pokrojone połówki jajek.
Rada:
W razie potrzeby gdyby zupa była za mało kwaśna dodać do smaku soku z cytryny.
Szczaw dokładnie wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, następnie pokroić w drobniejsze kawałki. Pokrojony szczaw połączyć w garnku z wywarem, dodać chrzan tarty.
Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień, tak aby zupa wolniutko się gotowała.
Dodać starty na tarce o dużych oczkach ser żółty delikatnie wymieszać.
Połowę śmietany dokładnie wymieszać z mąką, a następnie dodać do zupy.
Gotować około 10 - 15 minut, doprawić do smaku gałką muszkatołową, a w razie potrzeby pieprzem i solą.
Na końcu dodać pozostałą śmietanę.
Zupę wlać do talerzy, dodać obrane pokrojone połówki jajek.
Rada:
W razie potrzeby gdyby zupa była za mało kwaśna dodać do smaku soku z cytryny.
danielek
BozenaMatuszczyk
Dziękuję.;)
Jest pyszna,;)
robaczek
BozenaMatuszczyk
Polecam, jest bardzo smaczna.;)