Sposób przygotowania:
Zupa szczawiowa z wędzonym kurczakiem
Z wędzonego kurczaka i kiełbasek ugotować wywar. Obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki - dodać do odcedzonego wywaru. Dodać liść lubczyku i łyżkę smalcu.
Gotować do miękkości. W tym czasie zrumienić skwarki w rondlu lub na małej patelni i wysmażyć na chrupiąco.
W międzyczasie umyć szczaw, oderwać łodygi, a miękkie liście pokroić i wrzucić do skwarków. Delikatnie posolić i mieszać, aż szczaw zupełnie opadnie i zmieni kolor.
Podduszony szczaw przełożyć do miękkich ziemniaków i ew. dolać nieco gorącej wody. Doprawić jarzynką, świeżym czosnkiem i białym pieprzem.
Do zupy dołożyć duże kawałki wędzonego kurczka obranego ze skóry i pokrojoną kiełbasę. Gotować jeszcze 10 minut, a na koniec dodać pokrojone w kostkę jajka i śmietanę do smaku.
Gotować do miękkości. W tym czasie zrumienić skwarki w rondlu lub na małej patelni i wysmażyć na chrupiąco.
W międzyczasie umyć szczaw, oderwać łodygi, a miękkie liście pokroić i wrzucić do skwarków. Delikatnie posolić i mieszać, aż szczaw zupełnie opadnie i zmieni kolor.
Podduszony szczaw przełożyć do miękkich ziemniaków i ew. dolać nieco gorącej wody. Doprawić jarzynką, świeżym czosnkiem i białym pieprzem.
Do zupy dołożyć duże kawałki wędzonego kurczka obranego ze skóry i pokrojoną kiełbasę. Gotować jeszcze 10 minut, a na koniec dodać pokrojone w kostkę jajka i śmietanę do smaku.