Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Zupa szczawiowa Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczna kwaskowata zupka idealna na ciepłe dni.

Zupa szczawiowa Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa szczawiowa Edzi

 

  • ok 0,5 kg szczawiu (najlepiej dziki, jest kwaśniejszy niż ogrodowy;))
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • kawałek pietruszki korzeń
  • 1/4 małego selera
  • por ok 10 cm
  • 150 ml śmietany kwaśnej 12%
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz
  • ok 1,5 l bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa Edzi
Ziemniaki obieramy i kroimy w sporą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku zagotowujemy bulion i do gotującego dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Szczaw pozbawiamy ogonków i myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy w wirówce. Osuszony szczaw siekamy. 3 jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy śmietanę zmieszaną z odrobiną bulionu żeby zupa się nie zważyła. Na koniec dodajemy posiekany szczaw. Pozostałe 2 jajka lekko bełtamy i wlewamy strużką do zupy mieszając, żeby zupę "zaciągnąć". Zupy już nie gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z cząstkami ugotowanego jajka.
Zupa szczawiowa Edzi
Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę
Zupa szczawiowa Edzi
Warzywa i ziemniaki wrzucamy do gotującego bulionu i gotujemy do miękkości
Zupa szczawiowa Edzi
Szczaw myjemy pod bieżącą wodą i suszymy w wirówce
Zupa szczawiowa Edzi
Kiedy bulion jest już doprawiony śmietaną dodajemy posiekany czszaw