Sposób przygotowania:
Zupa szczawiowa Edzi
Ziemniaki obieramy i kroimy w sporą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku zagotowujemy bulion i do gotującego dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Szczaw pozbawiamy ogonków i myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy w wirówce. Osuszony szczaw siekamy. 3 jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy śmietanę zmieszaną z odrobiną bulionu żeby zupa się nie zważyła. Na koniec dodajemy posiekany szczaw. Pozostałe 2 jajka lekko bełtamy i wlewamy strużką do zupy mieszając, żeby zupę "zaciągnąć". Zupy już nie gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z cząstkami ugotowanego jajka.