Sposób przygotowania:
Zupa szczawiowa wg Bernadetty
Pół litra wywaru, które mi zostało postanowiłam ekspresowo zagospodarować i przygotować pyszną szczawiową. Do wywaru dodajemy pół litra wody oraz obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki pietruszkę i 1,5 marchewki. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 30-35 minut. Wywar przecedzamy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i wycinamy z nich oraz z pozostałej połówki marchwi gwiazdki lub serduszka. Pozostałości ziemniaków drobno siekamy. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy do czasu aż będą miękkie, ściągamy z ognia. Szczaw dokładnie płuczemy, odcinamy łodygi, a listki kroimy, ale niezbyt drobno. Dodajemy do zupy. Do gorącej zupy wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.