Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Zupa szczawiowa wg Bernadetty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jedna z moich ulubionych zup

Zupa szczawiowa wg Bernadetty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa szczawiowa wg Bernadetty

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa wg Bernadetty
Pół litra wywaru, które mi zostało postanowiłam ekspresowo zagospodarować i przygotować pyszną szczawiową. Do wywaru dodajemy pół litra wody oraz obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki pietruszkę i 1,5 marchewki. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 30-35 minut. Wywar przecedzamy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i wycinamy z nich oraz z pozostałej połówki marchwi gwiazdki lub serduszka. Pozostałości ziemniaków drobno siekamy. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy do czasu aż będą miękkie, ściągamy z ognia. Szczaw dokładnie płuczemy, odcinamy łodygi, a listki kroimy, ale niezbyt drobno. Dodajemy do zupy. Do gorącej zupy wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupa szczawiowa wg Bernadetty
Do wywaru dodajemy pół litra wody oraz obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki pietruszkę i 1,5 marchewki. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 30-35 minut.
Zupa szczawiowa wg Bernadetty
Wywar przecedzamy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i wycinamy z nich oraz z pozostałej połówki marchwi gwiazdki lub serduszka. Pozostałości ziemniaków drobno siekamy. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy do czasu aż będą miękkie, ściągamy z ognia.
Zupa szczawiowa wg Bernadetty
Szczaw dokładnie płuczemy, odcinamy łodygi, a listki kroimy, ale niezbyt drobno. Dodajemy do zupy.
Zupa szczawiowa wg Bernadetty
Do gorącej zupy wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tagi:

szczaw