mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa szczawiowa z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smak dzieciństwa, lekka, smaczna, kwaśna zupka, podawana z jajkiem ugotowanym na twardo...

Zupa szczawiowa z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa szczawiowa z jajkiem

 

  • duży pęczek szczawiu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 150 ml śmietany
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • listek laurowy
  • ok. 2 litry rosołu

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z jajkiem
Do gorącego rosołu wrzucić liść laurowy, pietruszkę i marchew pokrojoną w kostkę. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Szczaw umyć, pozbawić twardych szypułek, pokroić i podsmażyć na maśle (podczas smażenia mocno się skurczy).
Wlać zahartowaną śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, a po kilku minutach dodać szczaw i koperek.
Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Zupa szczawiowa z jajkiem
Etap 1
Zupa szczawiowa z jajkiem
Etap 2
Zupa szczawiowa z jajkiem
Etap 3
Zupa szczawiowa z jajkiem
Etap 4

Tagi:

szczaw