Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupę można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub ziemniakami.

Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami

Składniki:

Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami

 

  • 20 dag szczaw,
  • 2 łyżki masło,
  • 5 szt jajka gotowane na twardo,
  • 1/2 szkl śmietana,
  • 1 łyżka mąka,
  • 4 szkl bulion drobiowy,
  • 1 szkl grzanki,
  • do smaku Sól,
  • do smaku cukier,
  • 2 łyżki natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami
Liście szczawiu dokładnie umyć. W rondlu rozgrzać masło, włożyć przygotowany szczaw i dusić około 10 minut pod przykryciem, następnie przetrzeć przez sito. Do garnka wlać 1 litr bulionu, zagotować, dodać przetarty szczaw oraz mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody, zagotować. Wlać rozmieszaną śmietanę, przyprawić do smaku. Jajka pokroić na ćwiartki, położyć na talerze, wsypać grzanki i zalać zupą. Posypać posiekaną natką pietruszki.