WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1295]

Zupa szczawiowa z patisonem i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa szczawiowa na paleczkach z kurczaka smażonych w przyprawach. Zupa z dodatkiem marchewki, selera i patisona.

Zupa szczawiowa z patisonem i kurczakiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa szczawiowa z patisonem i kurczakiem

 

  • 5 pałeczek z kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • 0,5 patisona
  • Biała część pora
  • Kilkanaście mniejszych ziemniaków
  • 1 słoiczek przecieru szczawiowego
  • Sól, pieprz
  • Listek laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • Majeranek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka koperku
  • Olej do smażenia
  • Ok. 150ml śmietany 30%
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z patisonem i kurczakiem

ETAP 1:

Marchewki, selera i patisona obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora drobno pokroić. Warzywa przesmażyć na oleju.

Na patelni przesmażyć na oleju pałki z kurczaka przyprawione przyprawą do kurczaka. Przełożyć do garnka do warzyw. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać tyle wody aby zakryć składniki. Dodać natkę pietruszki i koperku oraz przyprawy. Zagotować. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.

Dodać przecier szczawiowy. Zagotować i dodać śmietanę. Gotować ok. 20 minut. Wbić jajka i gotować jeszcze ok 15 minut.

Podawać na gorąco.

Zupa szczawiowa z patisonem i kurczakiem
Zupa szczawiowa po ugotowaniu z jajkami w garnku
Zupa szczawiowa z patisonem i kurczakiem
Przecier szczawiowy dodany do podgotowanej zupy
Zupa szczawiowa z patisonem i kurczakiem
Warzywa i pałeczki zalane wodą z dodatkiem przypraw
Zupa szczawiowa z patisonem i kurczakiem
Starte warzywa umieszczone w garnku przed obsmażeniem
Zupa szczawiowa z patisonem i kurczakiem
Przesmażone pałeczki z kurczaka