Sposób przygotowania:
Zupa kurkowaPrzygotowujemy bulion.
Warzywa myjemy i obieramy. Jedną cebulę opalamy na palniku. Skrzydełka myjemy i namaczamy w wodzie, a następnie zalewamy 1,5 l wody i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny. Dodajemy marchewki, korzeń pietruszki, selera, pora i opaloną cebulę, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Zagotowujemy bulion, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 1-1,5 godziny.
Bulion przecedzamy przez sito i doprawiamy solą i pieprzem mielonym.
Marchewkę z bulionu kroimy w kostkę.
ETAP 2:
W czasie gotowania bulionu przygotowujemy kurki: dokładnie myjemy je i oczyszczamy, większe kurki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy kurki i smażymy je do miękkości. Grzyby oprószamy solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
ETAP 3:
Do przecedzonego bulionu wrzucamy ziemniaki i kurki z cebulą oraz marchewkę. Zupę zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut.
ETAP 4:
Zupę doprawiamy solą i pieprzem i zabielamy śmietaną.
Przed podaniem każdą porcję zupy posypujemy posiekaną natką pietruszki.