Sposób przygotowania:
Zupa kurkowaPrzygotowujemy bulion.
 
Warzywa myjemy i obieramy. Jedną cebulę opalamy na palniku. Skrzydełka myjemy i namaczamy w wodzie, a następnie zalewamy 1,5 l wody i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny. Dodajemy marchewki, korzeń pietruszki, selera, pora i opaloną cebulę, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Zagotowujemy bulion, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 1-1,5 godziny. 
Bulion przecedzamy przez sito i doprawiamy solą i pieprzem mielonym. 
Marchewkę z bulionu kroimy w kostkę.
ETAP 2:
 
W czasie gotowania bulionu przygotowujemy kurki: dokładnie myjemy je i oczyszczamy, większe kurki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy kurki i smażymy je do miękkości. Grzyby oprószamy solą i pieprzem. 
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
ETAP 3:
 
Do przecedzonego bulionu wrzucamy ziemniaki i kurki z cebulą oraz marchewkę. Zupę zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut.
ETAP 4:
 
Zupę doprawiamy solą i pieprzem i zabielamy śmietaną. 
Przed podaniem każdą porcję zupy posypujemy posiekaną natką pietruszki.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
