Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zupa kurkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa kurkowa to jedna z tych zup, na którą czeka się cały rok. Ja przygotowałam ją na bulionie drobiowym.

Zupa kurkowa

Składniki:

Zupa kurkowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa kurkowa

Przygotowujemy bulion.

Zupa kurkowa
Gotujemy bulion na skrzydłach kurczaka i warzywach

Warzywa myjemy i obieramy. Jedną cebulę opalamy na palniku. Skrzydełka myjemy i namaczamy w wodzie, a następnie zalewamy 1,5 l wody i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny. Dodajemy marchewki, korzeń pietruszki, selera, pora i opaloną cebulę, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Zagotowujemy bulion, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 1-1,5 godziny.

Bulion przecedzamy przez sito i doprawiamy solą i pieprzem mielonym.

Marchewkę z bulionu kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Zupa kurkowa
Kurki wraz z cebulą podsmażamy na rozgrzanym maśle

W czasie gotowania bulionu przygotowujemy kurki: dokładnie myjemy je i oczyszczamy, większe kurki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy kurki i smażymy je do miękkości. Grzyby oprószamy solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Zupa kurkowa
Do przecedzonego bulionu dodajemy kurki z cebulą

Do przecedzonego bulionu wrzucamy ziemniaki i kurki z cebulą oraz marchewkę. Zupę zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut.

ETAP 4:

Zupa kurkowa
Zupę przyprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną

Zupę doprawiamy solą i pieprzem i zabielamy śmietaną.
Przed podaniem każdą porcję zupy posypujemy posiekaną natką pietruszki.