misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Zupa szparagowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szparagi cienkie obrać i odkroić dolne, zdrewniałe ....

Zupa szparagowa

Składniki:

Zupa szparagowa

 

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 250ml śmietanki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa szparagowa
Szparagi cienkie obrać i odkroić dolne, zdrewniałe części pędów. Opłukać, związać w pęczek i ustawić główkami do góry w wąskim, wysokim garnku. Wlać tyle wody by sięgała tuz poniżej główek i dodać sól oraz cukier. Gotować pod przykryciem 20-25minut. Miękkie szparagi wyjąć z wywaru, odkroić główki i odłożyć, wywar zachować. Pędy przetrzeć i włożyć do wywaru. Dodać bulion i gotować 5-10minut.
Śmietankę wymieszać z żółtkiem i 2-3 łyżkami gorącego wywaru, wlać do zupy i dokładnie wymieszać. Dodać sok z cytryny i główki szparagów. Zupę mocno podgrzać i doprawic do smaku solą i pieprzem.