Sposób przygotowania:
Zupa szparagowa
Szparagi cienkie obrać i odkroić dolne, zdrewniałe części pędów. Opłukać, związać w pęczek i ustawić główkami do góry w wąskim, wysokim garnku. Wlać tyle wody by sięgała tuz poniżej główek i dodać sól oraz cukier. Gotować pod przykryciem 20-25minut. Miękkie szparagi wyjąć z wywaru, odkroić główki i odłożyć, wywar zachować. Pędy przetrzeć i włożyć do wywaru. Dodać bulion i gotować 5-10minut.
Śmietankę wymieszać z żółtkiem i 2-3 łyżkami gorącego wywaru, wlać do zupy i dokładnie wymieszać. Dodać sok z cytryny i główki szparagów. Zupę mocno podgrzać i doprawic do smaku solą i pieprzem.
Śmietankę wymieszać z żółtkiem i 2-3 łyżkami gorącego wywaru, wlać do zupy i dokładnie wymieszać. Dodać sok z cytryny i główki szparagów. Zupę mocno podgrzać i doprawic do smaku solą i pieprzem.