AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Zupa z fasolą szparagową i amarantusem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekka, letnia zupa z zieloną fasolką szparagową i ziarenkami amarantusa. Pożywna i bardzo zdrowa, bo dzięki amarantusowi zawdzięcza bogactwo żelaza.

Zupa z fasolą szparagową i amarantusem

Składniki:

Zupa z fasolą szparagową i amarantusem

 

  • 2 l wody
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 bulionetka warzywna Knorr
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 ziemniaki
  • 600 g zielonej fasolki szparagowej po oczyszczeniu
  • 1/2 szklanki ziaren amarantusa
  • 1/3 szklanki śmietany
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa z fasolą szparagową i amarantusem

I

Zupa z fasolą szparagową i amarantusem
Zagotować bulion warzywny z dodatkiem przyprawy uniwersalnej i bulionietki Knorr

Do garnka wlać wodę, dodać bulionetkę, przyprawę uniwersalną, marchew, pietruszkę i seler naciowy. Zagotować bulion warzywny.

II

Zupa z fasolą szparagową i amarantusem
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i dodać do bulionu.

Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je z garnka i zetrzeć na drobno. Ponownie dodać do zupy. Ziemniaki pokroić w kostkę i tez dodać do zupy. Gotować ok. 5 min po czym dodać pociętą w kawałki fasolę szparagową. Gotować ok. 10 min

III

Zupa z fasolą szparagową i amarantusem
Ziarna amarantusa są bardzo zdrowe i zawierają dużo żelaza.

Nasiona amarantusa opłukać i dodać do zupy. Gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki i zabielić śmietaną.

Smacznego!