SUPERPRZEPIS

Zupa szparagowa pod chmurką

  • 9
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Zupa szparagowa pod chmurką Więcej zdjęć (5)

Delikatna, kremowa zupa z zielonych szparagów pod chmurką z pianki na której ułożone są główki szparagów ugotowane w parze i bratki to elegancka zupa wegetariańska.

Składniki:

Zupa szparagowa pod chmurką

 

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • szczypta cukru (około 1/2 łyżeczki)
  • szczypta soli
  • 2 białka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • 1 duże jajo
  • 50 ml śmietanki kremowej
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • szczypta białego pieprzu
  • 4 bratki do dekoracji
  • odrobina oleju roślinnego

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa szparagowa pod chmurką
Z umytych uprzednio szparagów odłamujemy główki (około 4 cm) i wkładamy je do sitka do gotowania na parze. Do garnka pod sitkiem dodajemy pokrojone dolne części szparagów. Zalewamy je wodą (około litra), dodajemy szczyptę soli i cukier. Gotujemy razem około 15 minut do chwili, aż będą miękkie.

Dodajemy do garnka obrane i pokrojone w cząstki jabłko i gotujemy jeszcze razem 5 minut. Jabłka ze szparagami miksujemy blenderem , by wydobyć jak najwięcej miąższu. Przecieramy wszystko razem przez sito tak, by zostały na sitku tylko włókna które są odpadem (wcześniej nie obieraliśmy szparagów).

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywna pianę. Dodajemy żółtko nie przerywając ubijania. Na przesmarowanej olejem patelni układamy chmurki z piany. Na bardzo małym ogniu smażymy pianę z obydwu stron.

Zupę zagotowujemy, doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu i solą jeśli trzeba. Dodajemy masło.Zaprawiamy zupę śmietanką wymieszaną z mąką i odrobiną wody.

Podajemy zupę w talerzach udekorowaną chmurkami z pianki, główkami szparagów i bratkami.
Zupa szparagowa pod chmurką
Z umytych uprzednio szparagów odłamujemy główki (około 4 cm) i wkładamy je do sitka do gotowania na parze.
Zupa szparagowa pod chmurką
Dodajemy do garnka obrane i pokrojone w cząstki jabłko i gotujemy z szparagami jeszcze razem 5 minut.
Zupa szparagowa pod chmurką
Zaprawiamy zupę śmietanką wymieszaną z mąką i odrobiną wody.
Zupa szparagowa pod chmurką
Na przesmarowanej olejem patelni układamy chmurki z piany. Na bardzo małym ogniu smażymy pianę z obydwu stron.