Sposób przygotowania:
Zupa szparagowa pod chmurką
Z umytych uprzednio szparagów odłamujemy główki (około 4 cm) i wkładamy je do sitka do gotowania na parze. Do garnka pod sitkiem dodajemy pokrojone dolne części szparagów. Zalewamy je wodą (około litra), dodajemy szczyptę soli i cukier. Gotujemy razem około 15 minut do chwili, aż będą miękkie.
Dodajemy do garnka obrane i pokrojone w cząstki jabłko i gotujemy jeszcze razem 5 minut. Jabłka ze szparagami miksujemy blenderem , by wydobyć jak najwięcej miąższu. Przecieramy wszystko razem przez sito tak, by zostały na sitku tylko włókna które są odpadem (wcześniej nie obieraliśmy szparagów).
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywna pianę. Dodajemy żółtko nie przerywając ubijania. Na przesmarowanej olejem patelni układamy chmurki z piany. Na bardzo małym ogniu smażymy pianę z obydwu stron.
Zupę zagotowujemy, doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu i solą jeśli trzeba. Dodajemy masło.Zaprawiamy zupę śmietanką wymieszaną z mąką i odrobiną wody.
Podajemy zupę w talerzach udekorowaną chmurkami z pianki, główkami szparagów i bratkami.
Dodajemy do garnka obrane i pokrojone w cząstki jabłko i gotujemy jeszcze razem 5 minut. Jabłka ze szparagami miksujemy blenderem , by wydobyć jak najwięcej miąższu. Przecieramy wszystko razem przez sito tak, by zostały na sitku tylko włókna które są odpadem (wcześniej nie obieraliśmy szparagów).
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywna pianę. Dodajemy żółtko nie przerywając ubijania. Na przesmarowanej olejem patelni układamy chmurki z piany. Na bardzo małym ogniu smażymy pianę z obydwu stron.
Zupę zagotowujemy, doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu i solą jeśli trzeba. Dodajemy masło.Zaprawiamy zupę śmietanką wymieszaną z mąką i odrobiną wody.
Podajemy zupę w talerzach udekorowaną chmurkami z pianki, główkami szparagów i bratkami.
kołczu
Ewa
zbysiowa
jaNina
Cieszę się, że zupka Ci się spodobała :) polecam, bo jest bardzo smaczna :)
jaNina
Bardzo dziekuję Ewuniu!
jaNina
Przesyłam miseczkę z chmurką i bratkiem :)
zbysiowa
Dziękuję :)
marietta
jaNina
Spróbuj - całkiem smaczny, choć taki ładny, że szkoda go zjeść.