Sposób przygotowania:
Koperkowo-kalafiorowa zupa na maśle i mleku
Włoszczyznę obrać, umyć i w rozdrabniaczu zmiksować razem z nacią selera, kalafior opłukać i pokroić na małe kawałki. Wodę zagotować z kostką rosołową, wsypać włoszczyznę, kalafior, ziele angielskie, gotować na średnim ogniu z 25 minut.
Jajka, mleko mąkę wymieszać do "bez gródek"rózgą. Wlać do zupy mieszając do zagęszczenia, dodać paprykę ostrą, sól, pieprz mielony.
Na patelni stopić masło, wsypać opłukany i posiekany koperek, podsmażać z 2 minuty, mieszać. Dodać wszystko do zupy, tylko zagotować i zdjąć z ognia. Można dodać do zupy na talerzu ziemniaki ugotowane lub makaron, ryż.
Jajka, mleko mąkę wymieszać do "bez gródek"rózgą. Wlać do zupy mieszając do zagęszczenia, dodać paprykę ostrą, sól, pieprz mielony.
Na patelni stopić masło, wsypać opłukany i posiekany koperek, podsmażać z 2 minuty, mieszać. Dodać wszystko do zupy, tylko zagotować i zdjąć z ognia. Można dodać do zupy na talerzu ziemniaki ugotowane lub makaron, ryż.