ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 743]

Koperkowo-kalafiorowa zupa na maśle i mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ta zupa jest bardzo aromatyczna, pachnąca koperkiem, lekka i jednocześnie sycąca, dzięki ostrej papryce rozgrzewająca, bez mięsna na maśle, mleku.

Koperkowo-kalafiorowa zupa na maśle i mleku Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Koperkowo-kalafiorowa zupa na maśle i mleku

 

Sposób przygotowania:

Koperkowo-kalafiorowa zupa na maśle i mleku
Włoszczyznę obrać, umyć i w rozdrabniaczu zmiksować razem z nacią selera, kalafior opłukać i pokroić na małe kawałki. Wodę zagotować z kostką rosołową, wsypać włoszczyznę, kalafior, ziele angielskie, gotować na średnim ogniu z 25 minut.

Jajka, mleko mąkę wymieszać do "bez gródek"rózgą. Wlać do zupy mieszając do zagęszczenia, dodać paprykę ostrą, sól, pieprz mielony.

Na patelni stopić masło, wsypać opłukany i posiekany koperek, podsmażać z 2 minuty, mieszać. Dodać wszystko do zupy, tylko zagotować i zdjąć z ognia. Można dodać do zupy na talerzu ziemniaki ugotowane lub makaron, ryż.
Koperkowo-kalafiorowa zupa na maśle i mleku
Rozdrobniona włoszczyzna zawsze jest zjedzona w zupie.
Koperkowo-kalafiorowa zupa na maśle i mleku
Mleko do kalafiora pasuje smakowo idealnie.
Koperkowo-kalafiorowa zupa na maśle i mleku
Koperek podsmazony na maśle jest bardziej pachnący w zupie.
Koperkowo-kalafiorowa zupa na maśle i mleku
Po dodaniu koperku już tylko zagotować chwilkę i zdjąć z ognia.
Koperkowo-kalafiorowa zupa na maśle i mleku
Koperkowo-kalafiorowa zupa na maśle i mleku
Koperkowo-kalafiorowa zupa na maśle i mleku