Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Zupa szpinakowa z pulpecikami i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa szpinakowa z pulpecikami podana z jajkiem to propozycja na zimową zupę dla całej rodziny. Polecam.

Zupa szpinakowa z pulpecikami i jajkiem

Składniki:

Zupa szpinakowa z pulpecikami i jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Zupa szpinakowa z pulpecikami i jajkiem
Cebula i czosnek obieramy z łupin, cebulę siekamy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. - podsmażamy kilka chwil na maśle.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebulki i podsmażamy 3-4 minuty po czym dodajemy pozostałe obranie drobno pokrojone warzywa (marchewkę, pietruszkę i seler - można zetrzeć na tarce na dużych oczkach), po kolejnych 3-4 minutach dodajemy pokrojonego w krążki pora, kiedy się poddusi zalewamy całość wodą.

Następnie dodajemy szpinak - gotujemy 5 minut. Do miski przekładamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i maggi, formujemy pulpeciki, wrzucamy do gotującej zupy kiedy warzywa są na pół miękkie.

Kiedy całość się zagotuje zalewamy śmietaną - doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi.

Zupę podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami