Sposób przygotowania:
Zupa szpinakowa z pulpecikami i jajkiem
Cebula i czosnek obieramy z łupin, cebulę siekamy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. - podsmażamy kilka chwil na maśle.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebulki i podsmażamy 3-4 minuty po czym dodajemy pozostałe obranie drobno pokrojone warzywa (marchewkę, pietruszkę i seler - można zetrzeć na tarce na dużych oczkach), po kolejnych 3-4 minutach dodajemy pokrojonego w krążki pora, kiedy się poddusi zalewamy całość wodą.
Następnie dodajemy szpinak - gotujemy 5 minut. Do miski przekładamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i maggi, formujemy pulpeciki, wrzucamy do gotującej zupy kiedy warzywa są na pół miękkie.
Kiedy całość się zagotuje zalewamy śmietaną - doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi.
Zupę podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami
Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebulki i podsmażamy 3-4 minuty po czym dodajemy pozostałe obranie drobno pokrojone warzywa (marchewkę, pietruszkę i seler - można zetrzeć na tarce na dużych oczkach), po kolejnych 3-4 minutach dodajemy pokrojonego w krążki pora, kiedy się poddusi zalewamy całość wodą.
Następnie dodajemy szpinak - gotujemy 5 minut. Do miski przekładamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i maggi, formujemy pulpeciki, wrzucamy do gotującej zupy kiedy warzywa są na pół miękkie.
Kiedy całość się zagotuje zalewamy śmietaną - doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi.
Zupę podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami