eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa szpinakowa Eli z jajkami na kurczaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam zupę szpinakową ugotowaną na udkach kurczaka. Zupę zaprawiłam rozbełtanymi jajkami. Zupę podałam z ugotowanymi udkami kurczaka.

Zupa szpinakowa Eli z jajkami na kurczaku

Składniki:

Zupa szpinakowa Eli z jajkami na kurczaku

wywar

  • 3 udka kurczaka - około 600 g
  • 5 małych marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • sól do smaku

pozostałe składniki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Zupa szpinakowa Eli z jajkami na kurczaku

przygotowanie wywaru

Zupa szpinakowa Eli z jajkami na kurczaku
Do garnka włożyć opłukane udka kurczaka.

Udka kurczaka opłukać i włożyć do garnka.

przygotowanie wywaru cd

Zupa szpinakowa Eli z jajkami na kurczaku
Jarzyny dodać do udek kurczaka i ugotować wywar.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać i dodać do mięsa. Całość zalać wodą, posolić i gotować aż wszystko będzie miękkie.

przygotowanie zupy

Zupa szpinakowa Eli z jajkami na kurczaku
Obrane, opłukane i pokrojone ziemniaki ugotować w wywarze z kurczaka.

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Wywar przecedzić, dodać ziemniaki i gotować aż będą miękkie.

przygotowanie zupy cd

Zupa szpinakowa Eli z jajkami na kurczaku
Jajka wybijać pojedynczo do miski i rozbełtać.

Jajka wybijać pojedynczo do kubeczka i przelewać do miski. Jajka dokładnie rozbełtać.

przygotowanie zupy cd

Zupa szpinakowa Eli z jajkami na kurczaku

Do ugotowanych ziemniaków dodać rozmrożony szpinak i gotować około 10 minut.

Do zupy wlewać jajka i cały czas mieszać.

Zupę doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, gałką muszkatołową, pieprzem i maggi.

Zupę wlać na talerze, dodać ugotowane udka i plasterki marchewki. Resztę jarzyn wykorzystać do sałatki.

Smacznego!