SUPERPRZEPIS

Zupa tajska z mulami

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Zupa tajska z mulami Więcej zdjęć (2)

Wspaniałe smaki tajskiej kuchni.

Składniki:

Zupa tajska z mulami

 

  • 100 gram świeżych muli,
  • 200 mililitrów bulionu drobiowego,
  • 1 łyżka ostrego tajskiego sosu sriracha lub sosu chilli,
  • szczypta soli,
  • sos rybny do smaku,
  • łyżka cukru lub miodu,
  • kilka plasterków imbiru,
  • sok z limonki do smaku,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • kilka listków kaffiry,
  • kawałek trawy cytrynowej,
  • mała garść kolendry,
  • 2 łyżki mleczka kokosowego,

Sposób przygotowania:

Zupa tajska z mulami
Do garnka wlewamy bulion,dodajemy wszystkie sosy i przyprawy i gotujemy około 6-7 minut, solimy, doprawiamy cukrem, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy kolejne 3 minuty, dodajemy mule , mleczko kokosowe i gotujemy do otwarcia muli. Do gotowej potrawy dodajemy pokrojoną kolendrę i podajemy na talerz. SMACZNEGO.
Zupa tajska z mulami
Mule dokładnie czyścimy pod bieżącą wodą.

Tagi:

sosy