paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Zupa toskańska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa toskańska smaczna i pikantna z makaronem i serkiem żółtym

 Zupa toskańska

Składniki:

Zupa toskańska

 

  • Składniki:
  • makaron świderki,
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 sztuka cebula biała,
  • bazylia
  • tymianek
  • 3-4 ząbki czosnek,
  • 1 sztuka papryczka chili,
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • 1 łyżeczka Kucharek - uniwersalna,
  • 100 ml oliwa z oliwek,
  • ser zółty,
  • 100 ml. pomidory z puszki

Sposób przygotowania:

Zupa toskańska
Pomidory osączyć, a następnie zgnieść łyżką lub widelcem. Cebule obrać i drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, chili posiekać. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę z czosnkiem i papryczką. Gdy cebulka się zrumieni zalewamy bulionem i dodajemy pomidory i koncentrat. Gotować na małym ogniu ok 20 minut. Doprawić do smaku bazylią i tymiankiem oraz solą, pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do talerzy nakładać makaron zalać zupą. Ser żółty zetrzeć na tarce i posypać zupę już w talerzach.

Tagi:

makaron sery ser