olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Zupa Unasz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

znakomita zupa turkmeńska z fasoli i makaronu.

Zupa Unasz

Składniki:

Zupa Unasz

 

  • 15dkg baraniny
  • szklanka fasoli (najlepiej młodej)
  • garść makaronu lub krajanki
  • mała cebulka
  • 5-6pędów zielonego szczypiorku
  • 3dkg łoju baraniego
  • ok.1,5 szkl. zsiadłego mleka
  • strączek pieprzu tureckiego
  • sól
  • 2l wody

Sposób przygotowania:

Zupa Unasz
Młodą fasolę i baraninę zalać wodą i gotować na wolnym ogniu aż do miękkości (fasolę suchą należy uprzednio namoczyć na noc), po czym dodać makaron, posiekaną cebulę przesmażoną na łoju baranim (do złocistego koloru), sól i tłuczony pieprz turecki. Ugotować. Przed podaniem podprawić roztrzepanym zsiadłym mlekiem i posypać posiekanym szczypiorkiem

Tagi:

makaron