gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zupa warzywna na mięsie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowaną zupę warzywną na mięsie podaję na obiad jako pierwsze danie. Polecam - jest pyszna.

Zupa warzywna na mięsie

Składniki:

Zupa warzywna na mięsie

 

  • 300 gram łopatki wieprzowej
  • przyprawa uniwersalna
  • 1 burak czerwony
  • 2 marchewki
  • 1 kalarepa
  • 3-4 ziemniaki
  • 1/4 główki kapusty
  • liść selera
  • liście natki pietruszki
  • kostka rosołowa
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 czubata łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna na mięsie

ETAP 1:

Zupa warzywna na mięsie
Pokrojone w kostkę mięso gotujemy, aż zacznie robić się miękkie.

Łopatkę wieprzową kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Przyprawiamy przyprawą uniwersalną i gotujemy.

ETAP 2:

Zupa warzywna na mięsie
W kostkę kroiy obrane marchewki, kalarepę i buraka.

Buraka, kalarepę i marchewki obieramy po czym kroimy w kostkę i dodajemy do zupy gdy mięso będzie półtwarde.

ETAP 3:

Zupa warzywna na mięsie
Do wywary wrzycamy pierwsze pokrojone warzywa.

Pierwsze pokrojone warzywa wrzucamy do wywaru wraz z liściem selera i natką pietruszki. Gotujemy ok. 5 minut.

ETAP 4:

Zupa warzywna na mięsie
Do wywaru wrzucammy kolejne warzywa: poszatkowaną kapustę i pokrojone ziemniaki.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy. Dodajemy do wywaru po 5 minutach od wrzucenia pierwszych.
Całość gotujemy do momentu, aż składniki będą miękkie. W miedzy czasie doprawiamy do smaku kostką rosołową.
Na koniec zupę zabielamy mąką wymieszaną w mleku.