Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa warzywna z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa warzywna z soczewicą i żeberkami to propozycja na bardzo smaczne i sycące, jesienne danie. Polecam.

Zupa warzywna z soczewicą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa warzywna z soczewicą

 

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna z soczewicą
Podzielone na porcje, umyte żeberka włożyć do garnka, dodać liście laurowe, angielskie ziele, odrobinę soli, wlać około 1,5 l. zimnej wody i ugotować.

Miękkie mięso wyjąć z wywaru, odłożyć. Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Soczewicę namoczyć na 2 godziny. Do garnka z rosołem wsypać przygotowane warzywa i osączoną soczewicę. W międzyczasie dodać pokrojoną cebulę i por, gotować do miękkości warzyw.

Mięso obrać od kości, podzielić na kawałki, włożyć do zupy. Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z zupą, zagotować.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.  
Zupa warzywna z soczewicą
Żeberka z przyprawami i odrobiną soli ugotować.
Zupa warzywna z soczewicą
Namoczoną soczewicę osączyć, warzywa pokroić i zetrzeć.
Zupa warzywna z soczewicą
Przygotowane warzywa połączyć z wywarem z mięsa.
Zupa warzywna z soczewicą
W trakcie gotowania dodać posiekaną cebulę i por.
Zupa warzywna z soczewicą
Połączyć z zasmażką, zagotować, doprawić do smaku.

Tagi:

zupa warzywa