BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Zupa warzywna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam zupę warzywną, przygotowaną z różnych warzyw znajdujących się w mojej lodówce. Zupa bardzo pożywna i sycąca, a za razem szybko znikająca z talerzy.

Zupa warzywna Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Zupa warzywna

 

  • por 1 szt,
  • marchewka 2 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • papryka czerwona 1 szt,
  • cukinia 1 mała szt, lub 1/2 dużej,
  • fasolka szparagowa konserwowa 1/2 słoika,
  • cebula 1 szt,
  • boczek wędzony 150 g,
  • czosnek 3 ząbki,
  • oliwa 3 łyżki,
  • kostka bulionowa 1,
  • woda zimna 2 litry,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka,
  • bazylia 1/2 łyżeczki,
  • Dodatkowo;
  • ugorowany drobny makaron 250 g,

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna
Paprykę czerwoną myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większe kawałki. Cukinię po umyciu kroimy w pół plasterki lub w ćwiartki w zależności od wielkości. Fasolkę szparagową odsączamy na sitku. Marchewkę i pietruszkę po obraniu kroimy w plastry, a pora po oczyszczeniu w prążki.

Boczek wędzony kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie.

Do boczku dodajemy obraną, pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy oczyszczone, umyte, pokrojone warzywa. Dodajemy kostkę bulionową.

Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw.

Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną fasolkę szparagową.

Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Podajemy z ugotowanym drobnym makaronem.
Zupa warzywna
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju
Zupa warzywna
Paprykę oczuyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kawałki,por kroimy w prążki
Zupa warzywna
Cebulę i czosnek po obraniu kroimy w kostkę
Zupa warzywna
Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki
Zupa warzywna
Do podsmażonego boczku dodajemy cebulę i czosnek chwilę podsmażamy
Zupa warzywna
Dodajemy przygotowane ,oczyszczone ,pokrojone warzywa
Zupa warzywna
Dodajemy przyprawy ,kostkę bulionową i zioła, całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw
Zupa warzywna
Podajemy z ugotowanym drobnym makaronem