Sposób przygotowania:
Krem z dyni i batata z mlekiem kokosowymETAP 1:
Batata, marchew i pietruszkę obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok. 30 minut).
ETAP 2:
Większość wody odlewamy. Warzywa z odrobiną wody blendujemy na krem. Dodajemy puree z dyni.
ETAP 3:
Dodajemy bulion, mleko kokosowe, kolendrę i kurkumę. Podgrzewamy razem do uzyskania konsystencji zupy - krem - ja zrobiłam gęsty krem, bo taki najbardziej lubi mój synek.
ETAP 4:
Zupę doprawiamy do smaku. W wersji dla synka dodałam pieprz i słodką paprykę mieloną, w wersji dla dorosłych - sól i chili.
Przed podaniem zupę posypałam suszoną natką pietruszki.