BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Zupa warzywna z brokułem i zacierkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wszyscy bardzo lubimy zupy. Można dodac do niej trójkącik serka topionego, dodatkowo wzbogaci jej smak.

Zupa warzywna z brokułem i zacierkami

Składniki:

Zupa warzywna z brokułem i zacierkami

 

  • ok. 2,5 l wody
  • porcja mięsa na zupę
  • włoszczyzna
  • 5 ziemniaków
  • kilka różyczek brokuła
  • cebula
  • 1/3 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki mąki i odrobina zimnej wody do zrobienia klusków
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna z brokułem i zacierkami
Umyte mięso przekładam do garnka z wodą i gotuję. Zbieram szumowiny. Włoszczyznę kroję w kostkę. Cebulę również kroję w kostkę i podsmażam na oleju. Włoszczyznę i cebulę dodaję do zupy. Gotuję razem około 20 minut. Następnie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy zmiękną,dodaję różyczki brokuła i robię zacierki. Mąkę mieszam z wodą, tak by powstała bardzo gęsta masa. Odrywam po kawałeczku i wrzucam do zupy. Gotuję kolejne 10 minut. Na koniec dodaję posiekaną pietruszkę, doprawiam solą i pieprzem. Zabielam śmietaną.