Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa warzywna z czosnkowymi grzankami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa z grzankami na wywarze z kości jest smaczna i pożywna

Zupa warzywna z czosnkowymi grzankami

Składniki:

Zupa warzywna z czosnkowymi grzankami

 

  • 1/2 kg kości wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa maggi
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 kromki chleba tostowego
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna z czosnkowymi grzankami
Z kości ugotować 2 l wywaru. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do wrzącego wywaru z kości włożyć ziemniaki, warzywa, liście laurowe i gotować do miękkości. Z 2 łyżek smalcu i mąki zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z zupą, zagotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Kromki chleba tostowego posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokroić w kostkę i zrumienić na pozostałym smalcu. Zupę podawać posypaną natką pietruszki i grzankami.