mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa warzywna z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna, rozgrzewająca zupka warzywna

Zupa warzywna z ryżem

Składniki:

Zupa warzywna z ryżem

 

  • 40 dag kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 150 g ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki koperku
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna z ryżem
Mięso zalewam zimną wodą (2 litry) i gotuje ok. 30 minut. Ryż płucze kilkakrotnie i dodaje do gotującego się skrzydła. Marchewkę, pietruszkę, seler obieram, myje i ścieram na tarce o dużych oczkach. Jedną cebulę obieram, kroję na pół i razem z rozdrobnionymi warzywami wrzucam do gotującego się wywaru. Po 15 minutach wyjmuje mięso. Mięso oddzielam od kości, kroję na małe kawałki i ponownie wrzucam do zupy. Drugą cebulę obieram, siekam, podsmażam na maśle, zalewam 1 szklanką mleka, gotuje ok. 2 minuty, miksuje i wlewam do gotującej się zupy. Po 5 minutach gotowania zestawiam z ognia. Żółtka miksuje z pozostałym mlekiem i zabielam zupę. Dodaje sól i pieprz do smaku. Podaje z posiekanym koperkiem.