EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Zupa warzywna zabielana kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna zupa, zamiast zabielać ją śmietaną można po prostu zabielić ją kalafiorem. Jest smaczna i lekkostrawna

Zupa warzywna zabielana kalafiorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa warzywna zabielana kalafiorem

 

  • 200g ziemniaków
  • 150g marchewki
  • 150g mrożonego groszku
  • 200g mrożonego kalafiora
  • 2 kostki rosołowe
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna zabielana kalafiorem
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Do garnka wkładamy ziemniaki, marchewkę i kostki rosołowe. Wlewy 1L wody. Zagotowujemy, dodajemy majeranek i gotujemy około 20minut. Wrzucamy mrożony groszek i kalafiora. Zagotowujemy. Gotujemy jeszcze 10minut. Po tym czasie z garnka wyjmujemy większe kawałki kalafiora i miksujemy blenderem. Wlewamy z powrotem do zupy, przyprawiamy pieprzem. Mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. Zupę podajemy gorącą.
Zupa warzywna zabielana kalafiorem
Ziemniaki kroimy w kostkę, lub w słupki
Zupa warzywna zabielana kalafiorem
Do zupy dodajemy mrożony groszek i kalafior
Zupa warzywna zabielana kalafiorem
Większe kawałki kalafiora miksujemy na gładką masę
Zupa warzywna zabielana kalafiorem
Mus z kalafiora dodajemy do reszty zupy i mieszamy

Tagi:

kalafior