cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Zupa warzywna z czerwoną soczewicą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczna zupa warzywna , która mocno rozgrzewa i syci.

Zupa warzywna z czerwoną  soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa warzywna z czerwoną soczewicą

 

  • 1/2 czerwonej cebuli
  • mały kawałek pora
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego
  • 1 marchew
  • kawałek selera naciowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka liści świeżego szpinaku
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • sól, pieprz do smaku
  • ok. 1,2 l bulionu warzywnego lub wody

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna z czerwoną soczewicą
-Jarzyny umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. -W rondlu z grubym dnem podsmażyć na oliwie cebulę , a następnie dodać warzywa / z wyjątkiem szpinaku/ i mieszając smażyć ok. 3 min. -Dodać czosnek, pozostałe przyprawy, soczewicę, starannie zamieszać i zalać gorącym bulionem. -Zupę zagotować. -Zmniejszyć ogień , dodać koncentrat pomidorowy i gotować ok. 15- 20 minut, aż soczewica zmięknie. -Kilka minut przed końcem gotowania dorzucić do zupy szpinak. -Jeśli zupa stanie się zbyt gęsta należy dodać więcej bulionu -Zupę doprawić do smaku solą i świeżym pieprzem . -Podawać w miseczkach z dodatkiem pieczywa.
Zupa warzywna z czerwoną  soczewicą
Umyte warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę.
Zupa warzywna z czerwoną  soczewicą
Cebulę podsmażyć na oliwie i dodać pokrojone warzywa.
Zupa warzywna z czerwoną  soczewicą
Mieszając dodać czosnek przyprawy zalać bulionem i gotować do miękkości.
Zupa warzywna z czerwoną  soczewicą
Ponieważ czerwona cebula podczas smażenia traci swój kolor odłożyłam troszkę pokrojonego warzywa i dorzuciłam do zupy na kilka minut przed podaniem / dla dekoracji/.