Sposób przygotowania:
Zupa warzywno-mięsna z lanymi kluseczkamiETAP 1:
Mięso wrzucamy na nieosolony wrzątek i gotujemy przez ok. 25 minut.
ETAP 2:
Warzywa myjemy. Ziemniaka, marchew, czosnek i korzeń pietruszki obieramy. Pomidora parzymy i zdejmujemy skórkę. Warzywa kroimy na kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Warzywa wraz ze szklanką wody z ich gotowania łączymy z mięsem, blendujemy. Dodajemy oregano, posiekaną natkę pietruszki i kaszę mannę, gotujemy kilka minut, mieszając.
ETAP 3:
Przygotowujemy lane kluseczki.
Żółtko mieszamy z mąką i łyżeczką przegotowanej wody, cienkim strumieniem wlewamy do zupy, tak, aby powstawały drobne kluseczki.